chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Ljubljana Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Ljubljana najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Grda praska na avtu - kaj narediti?
09.07.2017
NASVETI

Grda praska na avtu - kaj narediti?

Praska na vašem vozilu je tisto neprijetno presenečenje, ki si ga zagotovo ne želite videti pred vožnjo. Ko se zgodi, je že prepozno, zato smo za vas zbrali osnovne napotke, kako ravnati. Enako velja za praske in škodo na parkirišču, ki ste jo drugim vozilom povzročili sami.

Odstranjevanje prask na avtu

Fotografija: Porsche ljubljana, Rok Terpin strokovnjak ličarske delavnice

Praska na avtu – posledica vandalizma

Če so na vašem vozilu vidne praske, ki so bile očitno namerno storjene, o tem nemudoma obvestite policijo, ki bo ustrezno reagirala in vodila postopek preiskovanja. Če imate sklenjen splošni avtomobilski kasko, ga lahko uveljavljate, saj vključuje škodo zaradi nasilnih in zlonamernih dejanj tretjih oseb, tudi če so neznane. Če je povzročitelj škode znan, mora povrniti stroške popravila, vam pa kaska ni potrebno uveljavljati.

Poškodba na parkirišču

Poškodbe na parkirišču so nadvse pogoste in tudi izredno neprijetne. Kadar pride do poškodbe na parkirišču, ki jo je povzročilo drugo motorno vozilo, policije ni potrebno klicati. Izpolnite evropsko poročilo  in na cenilnem mestu storilca prijavite škodo. Kadar je storilec neznan, škodo prijavite, poškodbe bo ocenil cenilec, in v skladu z vašim zavarovanjem bo postopek potekal naprej. Drugače je v primeru, ko je storilec znan, a noče priznati krivde. Policijo pokličite tudi, če je storilec neznan, saj se to jemlje kot pobeg. Če je v škodni dogodek bila vključena policija, policista obvezno povprašajte, na kateri postaji se nahaja zapisnik.

Velikokrat se zgodi, da prasko ali poškodbo na avtu opazimo šele kasneje. Škodo lahko prijavite v 3 dneh, kasneje pa boste na podlagi cenitve lahko podali vlogo za uveljavitev splošnega ali delnega kaska s kombinacijo H – parkirišče.

 
 

Fotografija: Porsche Inter Auto, poslovalnica Porsche Ljubljana

Padec predmetov na vozilo

Če imate sklenjen splošni kasko, bo ta kril vso nastalo škodo, ki so jo povzročili padajoči predmeti. Z delnim kaskom in kombinacijo H (parkirišče), pa ste zavarovani tudi pred padcem ledenih sveč ali padcem snega s strehe.

Praske na avtu zaradi količka, droga ali podobnih predmetov

Če se vam zgodi, da z avtomobilom oplazite na primer količek ali drog, bo škodo kril vaš splošni avtomobilski kasko.

Trčenje na parkirišču

Žal se pripeti tudi, da na parkirišču ne pride samo do praske, ampak tudi do hujšega trčenja. V tem primeru je potrebno nujno izpolniti evropsko poročilo, poslikati poškodbe in udeležena vozila, v primerih nestrinjanja ali pobega poklicati policijo, ter prijaviti škodo.

Kako odstraniti praske na avtomobilu

Sami lahko popravite le tanjše rise, ki so nastali v laku. Čim je prišlo do vdolbine, je za domačo pomoč žal prepozno. Takrat vozilo zahteva posebno skrbno nego – glajenje laka, temeljito čiščenje avtomobila, profesionalno brušenje, strojno poliranje in tako dalje, odvisno od poškodbe do poškodbe. Za večje poškodbe – globoki risi in sledi barve drugega vozila, priporočamo obisk avtoličarske delavnice, kjer bodo storitev strokovno opravili in povrnili stanje vašega vozila v prvotno.  

Porsche Ljubljana
Bravničarjeva 5, 1000 Ljubljana
Boltežar Pavlič
Servisni svetovalec za kleparsko - ličarsko delavnico
Tel.: (+386) 1 58 25 371
[email protected]

 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.